Venetia – Orasul Apelor

Azi, orasul Venetia este impartit in sase cartiere: Dorsoduro, Santa Croce, San Polo, San Marco, Cannaregio si Castello, cuprinzand 118 insule, 354 poduri si 177 canale.

Piata San Marco poate fi considerata “centrul centrului” orasului, una dintre cele mai frumoase din lume. Aici se gaseste Bazilica San Marco, Palatul Ducal si clopotnita bazilicii. Un alt simbol al orasului este Podul Rialto pe care se gasesc magazine. Pentru majoritatea oamenilor, Venetia este sinonima cu romantismul. Primul lucru care iti atrage atentia, odata ajuns aici, sunt fatadele cladirilor,acestea isi poarta cu noblete amprenta timpului.Venetia este orasul care nu oboseste si nu doarme niciodata.Stradutele orasului sunt de fapt un labirint, iar daca vrei sa le dai de capat trebuie sa citesti peretii. Toate acele stradute inguste si intunecate, duc catre kilometrul 0 al Venetiei: piata San Marco.Piata San Marco este dominata de catedrala cu acelasi nume, devenita in scurt timp unul dintre simbolurile Venetiei, alaturi de gondole. Construita in anul 828 de catre dogele Giustiniano Participazio in stil bizantin, avea rolul de a adaposti moastele Sfantului Marc Evanghelistul, protectorul orasului.

In fata catedralei vegheaza atent Clopotnita San Marco, care masoara 97 metri in inaltime. A fost construita in 1540, iar functionalitatea sa era de supraveghere si de observatie. Cel mai cunoscut “gardian” al sau este Galilei, care profita de inaltimea turnului pentru studiile si observatiile sale.O luna pe an, Venetia se imbraca in vesmant de sarbatoare si orasul isi retraieste trecutul glorios si colorat.

Prima mentiune a carnavalului apare in 1094, iar in 1269 intra in “legalitate”. Daca ajungeti aici in luna februarie, veti avea strania senzatie ca masina timpului s-a inventat deja, si ca ati avut norocul sa fiti unul dintre pasageri. In vremurile de mult apuse, carnavalul imbraca insa un vesmant mult mai important decat azi, constituind un prilej de „rasturnare autorizata a ierarhiilor” unica zi din an cand oamenilor de rand le era permis sa inverseze rolurile cu cei privilegiati de soarta – prilej de sarbatoare in care se abandonau regulile rigide ale claselor sociale si populatia isi putea permite sa se lase purtata in voia glumei.
In mod simbolic, servitorii puteau deveni pentru o zi stapani, iar stapanii se puteau deghiza in cersetori, fara sa se produca rasturnari sociale efective. Toata lumea cand aude de Venetia se gandeste la o excursie costisitoare. In continuare va propun cateva obiective turistice care sunt gratuite : Basilica San Marco și Piata San Marco,mersul la plaja in Lido, Muzeul de muzica, Podul Rialto, cel mai vestit pod din Venetia, Biserica Santa Maria.

Orasul in sine este un muzeu in aer liber. Nu puteti rata o plimbare cu vaporetto (sau cu gondola, depinde de buget) , cu vaporetto se ajunge si la insulele Murano, Burano si Torcello, in Burano vei remarca sigur explozia de culori cu care sunt zugravite casele din insula si aerul boem care creaza o atmosfera calma si linistita. In Murano intanlim celebra sticla de Murano . Eu va recomand sa va faceti abonament pe transportul in comun deoarece iesiti mult mai ieftin. Un alt lucru care trebuie mentionat , este aglomeratia , aici nu exista extrasezon. Dar chiar si asa, Venetia ramane un oras-laguna ce nu trebuie ratat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *