Azuga

Azuga este o stațiune climaterică și turistică importantă, fiind renumită îndeosebi ca stațiune turistică pentru sporturile de iarnă.

Orașul se află în nordul extrem al județului, în Muntii Baiului la limita cu Judetul Brasov pe cursul superior al raului Prahova, acolo unde primește apele afluentului Azuga. Este străbătut de șoseaua națională care leagă Ploiesti de Brasov. 

De-a lungul timpului s-au construit numeroase fabrici în Azuga, prima fiind Fabrica de Sticlă, construită de Aslan în anul 1830, însa aceasta a fost închisă după doar câteva luni; banul Filipescu, proprietarul moșiei, a încercat să o mai închirieze unui bucureștean, dar acesta a dispărut înainte de reluarea producției. În anul 1879 s-a construit o nouă fabrică de sticlă, proprietatea lui S. Grunfeld, fabrica având în jur de 250 de angajați, majoritatea din Boemia. Apoi au urmat fabrica de cașcaval (1882), fabrica de var hidraulic (1885), fabrica de ciment (1885), fabrica de postav (1887), fabrica de salam (1877), fabrica de cherestea (1888), fabrica de șampanie (1892) și fabrica de șamotă (1908). Însă cea mai importantă fabrică construită în Azuga a fost Fabrica de Bere , ridicată în perioada 1898-1900 de către specialistul de origine germană Grundt.

În secolul al XIX-lea, locul cuprins între apele Azuga și Prahova a fost un renumit loc de popas, pe drumul care traversa munții. Pe locul unuia dintre aceste hanuri, între anii 1902-1903, a fost construită actuala biserică, închinată Sfintei Treimi. Pe lângă darurile oferite de credincioși, un ajutor semnificativ a fost oferit de Casa Regală. Biserica este împodobită cu o serie de vitralii deosebite, lucrate de un meșter german, în anul 1902, la cererea regelui Carol I și a reginei Elisabeta, ctitorii bisericii. 

 

 

În orașul Azuga se află Cimitirul Eroilor din Primul Razboi Mondial (amenajat în 1920), monument istoric memorial sau funerar de interes național.

În rest, alte zece obiective din oraș sunt incluse în lista monumentelor istorice ca monumente de interes local, toate fiind clasificate ca monumente de arhitectură: clădirea birourilor ADP (sfârșitul secolului al XIX-lea), casa cu parter comercial Ion Vasilescu (circa 1910), casa cu parter comercial Ion Taraș, casele Lucian Marcu, Petre Tibeică, Ion Seu și Nicolae Irimia, casa parohială (începutul secolului al XX-lea), o altă casă din 1890 din strada Independenței, și cășeria lui Ghimbășanu (1878).

 

Pârtiile amenajate din Azuga sunt :  

 

  1. Sorica: lungime 2100 m, dificultate medie, diferența de nivel de 561 m, instalație de iluminat nocturn și tunuri de zăpadă
  2. Cazacu: lungime 1920 m, dificultate medie, diferența de nivel 530 m

Telegondola Azuga a fost pusa in functiune in decembrie 2007 si  asigura transportul turistilor de la baza partiilor Sorica si Cazacu, pe culmea Sorica la o altitudine de 1540 m.

Telegondola se adreseaza in principal skiorilor si amatorilor de mountain bike, deservind cele doua partii din Azuga: Sorica si Cazacu.

Pe aceste partii se organizeaza in fiecare iarna competitii atat pentru amatori cat si pentru sportivii legitimati la cluburile sportive, iar vara se organizeaza concursuri de mountain bike si Trail Running.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *