Burano-Insula Dantelelor

În nordul Italiei, în Laguna Veneziei se regăsește o zona de poveste ce poartă numele de Insula Burano. Frumoasa insulă se află chiar la capătul de nord al lagunei și este cunoscută mai ales pentru edificiile viu colorate devenite un simbol al regiunii, dar și pentru micile făbricuțe unde se produce dantelă de cea mai bună calitate. Ținutul de poveste se află la doar la 7 kilometri distanță de Venetia și este locul spre care își îndreaptă atenția toți vizitatorii care își doresc să se umple de energie și optimism. 

Insula nu e mare, dar are o istorie veche, existand dovezi  inca de pe vremea romanilor. Denumirea insulei se presupune ca vine de la primii locuitori din insula, familia Buriana. Barbatii se ocupau cu pescuitul, asigurand traiul zilnic in insula pentru familie. Pana in secolul al XVI lea, Burano a fost sub administrarea insulei Torcello. Dupa aceea insula a prosperat, devenind chiar un centru important al dantelei . Prin secolul al XVII lea dantelele produse in Burano erau si mai renumite, fiind purtate chiar la marile curti europene.  In Franta, regele Ludovic al XIV lea a purtat la incoronare un superb guler alb si foarte valoros,  lucrat manual in Burano!

O alta atractie a insulei sunt casutele sale mici, zugravite in diverse culori vii, despre care am auzit ca sunt foarte populare in randul artistilor. Probabil acest fapt se datoreaza existentei aici, de la inceputul sec 20 a unei grupari de pictori cunoscuti sub numele de “Scoala de la Burano”. Designerul Philippe Stark detine 3 astfel de case in Burano. Culorile caselor respecta un sistem vechi si bine pus la punct: daca cineva doreste sa isi zugraveasca casa trebuie sa trimita o cerere la guvern, care ii va raspunde mentionand culorile permise pentru acel loc. Asa se explica multimea de culori pastelate ce caracterizeaza insula azi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *