Cazanele Dunarii

Cazanele Dunarii sunt un sector din defileul Dunarii la trecerea prin Muntii Carpati .  Au o lungime de circa 9 km. În unele locuri Dunărea se îngustează până la 230 m, îngreunând navigația. Fluviul este mărginit de pereți verticali, stâncoși. Cazanele Mari au o lungime de aproximativ 4 km, încadrându-se între masivele Ciucarul Mare (pe teritoriul României) și Veliki Strbac (Serbia). La baza peretelui de calcar ce flanchează această porțiune a Cazanelor Mari există două cavități: peșterile Gura Ponicovei și Veterani. Cazanele Mici se întind pe o lungime de aproximativ 3 km, fiind poziționate între masivele Ciucarul Mic (România) și Mali Strbac (Serbia)

Cazanele Dunării și masivele Ciucarul Mare / Ciucarul Mic fac parte din Parcul Natural Portile de Fier .

Aproape de golful Mraconia, se poate observa, săpat în stâncă, chipul lui Decebal având dimensiunile 55 m – înălțime și 25 m – lățime.

La Cazanele Dunării, fluviul străbate cea mai îngustă şi mai grandioasă zonă a Defileului Dunării. Din Orşova poţi ajunge în Cazanele Dunării cu maşina, urmând indicatoarele din Orşova spre Moldova Nouă, Eşelniţa şi Dubova, iar după 25 de kilometri vei intra în defileu. Poţi de asemenea să ajungi la Cazane cu bărcile, care pleacă regulat din Orşova. Şoseaua care traversează defileul este mărginită pe de-o parte de apele repezi ale Dunării şi pe cealaltă parte de dealuri abrupte.

 Petreceti macar doua nopti in zona, altfel totul o sa fie pe graba. In plin sezon de vara, rezervati-va din timp altfel puteti avea surpriza sa nu gasiti nimic care sa merite, ma refer aici la pensiunile fix de pe malul Dunarii. E pacat sa stai cazat pe un deal undeva, cand poti sta fix pe malul apei de unde poti pescui sau pleca direct cu salupa. Daca vreti sa va aventurati pe traseele de drumetie atentie mare la vipere cu corn, ramaneti mereu pe traseele marcate, pe cat se poate mai departe de zonele ierboase sau cu grohotis unde acestea pot sta la soare .

În apropiere avem și două peșteri, dar cum accesul se face prin apă, cu barca, sunt mici șansele să le vizităm. Pe celălalt mal al Dunării, romanii au consemnat trecerea lor pe aici într-un monument. Se cheamă Tabula Traiani si se vede cu ochiul liber de pe Dunăre. O croazieră pe Dunăre acoperă în cel mai bun mod cu putință aceste obiective.

Muzeul Portile de Fier este un alt punct important de atracție. Odată cu ridicarea barajului de pe Dunăre, nivelul apei a crescut cu peste 30 de metri. Asta înseamnă că o bună parte dintre vechile așezări au dispărut sub apa tulbure a Dunării . Tot acolo veți găsi și povestea marelui baraj, de la primele lucrări până astăzi. E o lucrare cu adevărat impresionantă !!!

Obiective turistice :

 1. Manastirea Mraconia
 2. Peştera Ponicova – este declarată rezervaţie speologică datorită unor resturi de fosile de Ursus spelaeus, un fragment de ceramică foarte veche şi a unor specii endemice. Vizitarea se recomandă să se facă în perioada lunilor mai – octombrie, cu excepţia perioadelor de viitură când este posibil ca Galeria Ponicovei să fie inundată total sau parţial.  
 3. Grota Veterani
 4. Statuia lui Decebal – este cel mai cunoscut obiectiv turistic din zona, dar si cea mai mare sculptura din intreaga Europa, avand 55 m inaltime si 25 m latime.
 5. Pe malul sârbesc, în apropiere de Cazanele Mici, se găseşte de aproximativ 2.000 de ani o placă memorială antică numită Tabula Traiana. Pe malul opus trecea vechiul drum roman cu parapete de protecţie. Tabula este fixată în piatră şi pe ea sunt reprezentaţi doi delfini plutind şi un vultur pe cer.

  Figurinele şi ornamentele sunt sculptate în relief, iar scrisul este cioplit în piatră. În traducere, textul Tabulei sună astfel: „Împăratul Caesar, fiul divinului Nerva, Nerva Traianus Augustus Germanicus, preot suprem învestit cu puterea de tribun a IV-a oară, părinte al patriei, consul a III a oară, spărgând munţii a durat drum de-a lungul fluviului“. Zece tabule au fost dăltuite în defileu, doar Tabula Traiana s-a conservat până astăzi.

 6. Cetatea Medievală Tricule – este reprezentată astăzi de trei turnuri. Atât a mai rămas din întreaga cetate care odată cu construirea lacului de acumulare Porțile de Fier a avut de suferit.
 7. Parcul National Cheile Nerei ( acolo gasiti si Cascada Bigar)
 8. Parcul Mulinologic Rudăria – 22 de mori de apă sunt prinse ici-colo, stânga-dreapta, ca nişte mărgele pe o salbă, cum le place localnicilor să le descrie.
 9. Vârful Ciucaru Mare
 10. Mănăstirea Sfânta Ana
 11. Statiunea Baile Herculane- este cea mai veche statiune balneara din Romania                                                                                                                                                                                                           Cazanele Dunării cu siguranță sunt o destinație pentru care merită să străbați drumul pentru că oferă experiențe inedite, de la plimbări cu barca, la pescuit și admiratul apusului. Cazanele Dunării oferă și locuri de cazare absolut speciale, de la pensiuni rustice, la hoteluri elegante. Eu recomand  http://www.pensiunea-septembrie.ro/wp/?page_id=1689&lang=en  Vacanta placuta si nu uitati ca importanta nu e destinatia , ci calatoria ! Iar ca totul sa fuzioneze perfect insoțiți-vă numai cu persoane care vă merită compania ! Vă doresc să le găsiţi !!!! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *